zaproszenie oryginalne:
https://filozofuj.eu/uniwersytet-ignati ... gN1q39ktLQ
Pierwsze seminarium: 28 października, godz. 18:30–20:00 (online – Zoom)
Zgłoszenia udziału: prosimy wysyłać na adres [email protected]

Nie widzę nic złego w kopiowaniu i wklejaniu. Można to robić i nie jest to zabronione. W zasadzie mógłbym własnymi słowami to napisać, ale spodobał mi się ten tekst, więc go przytoczyłem.bramin pisze: ↑04 sie 2025, 9:15 Podałeś długi cytat, który krąży w internecie, z którego wynika jakoby Spinoza miał wypowiedzieć te słowa.
Nie wiadomo skąd one są, z jakich pism pochodzą i czy rzeczywiście słowa te pochodzą od Spinozy.
Z tego wynika, ze wypowiedzi Spinozy zebrał niejaki Luck Stonk.
Z kolei na innej stronie, niemieckojęzycznej znalazłem, ze te słowa Spinozy na temat Boga, religijności zebrał Anand Dilvar, na marginesie autor bestselleru "Niewolnik".
Jak widać zasada "kopiuj i wklej" rozpanoszyła się na dobre.
Ja jednak widzę ponieważ chodzi o prawa autorskie a po drugie powinniśmy dyskutować w oparciu o nasze przemyślenia, refleksje a nie być tylko odtwarzaczami cudzych idei.
To jest problem tzw. katolicyzmu kulturowego zwanego przez niektórych katolicyzmem jasełkowym, nie ma w nim głębi, jest powierzchowność, zwyczaje, tradycje, które niewiele mają wspólnego z wiarą.Niebiesky pisze: ↑06 sie 2025, 21:42 Chyba po prostu należę do tej największej rzeczy Polaków, która bardzo rzadko chodzi do kościoła, jest ochrzczona, ubiera choinkę, chrzci dzieci, nie zgadza się w niektórych kwestiach z nauczaniem Kościoła, ma ślub kościelny, przyjmuje Komunię Świętą od święta itp.
Samo istnienie Jezusa jest kwestią wiary. To samo dotyczy Mahometa, a w judaizmie nie wiem kto jest odpowiednikiem tych dwóch osób. W każdym razie nie są to postaci historyczne jak np. Napoleon czy Platon.
Mamy świadectwa chrześcijańskie i poza chrześcijańskie, które świadczą i o historyczności Jezusa.
A, to Mahomet tez się nie załapał jako postać historyczna? Może Budda tez nie?
Znalezione w Sieci:
Za taką wolność to ja dziękuję. Nie będę tego komentował, to dla mnie, przepraszam za wyrażenie, ale pseudointelektualny bełkot.
Mamusia chciała żeby dzieci same wybierały ale dzieci ochrzciła i wysłała do I Komunii. Chyba nie jestem za bardzo kumaty bo tego nie rozumiem